Nexus Ekibi Merak Edilen Soruları Cevapladı

Nexus cihazlarını üreten ekip Reddit üzerinde soruları yanıtladı. Cevaplarda cihazın teknik özellik tablosunda görülmeyen detaylardan, ekibin önceliklerine kadar detaylar yer alıyor. Reddit’in karmaşık yapısıyla cevapları okumak istemiyorsanız, 17 soru ve cevapları:

Nexus
Soru: Yeni cihazlardaki X’in ve P’nin anlamı ne?
Cevap: X, Nexus markasının çekirdeğini ifade ediyor, P ise Premium.

Soru: Yeni Nexus’larda UFS 2.0 mı kullanılıyor?
Cevap: Nexus 5X ve Nexus 6P’de eMMC 5.0 kullanılıyor.

Soru: Cihazlarda USB 3.1 bağlantısı mı kullanılıyor?
Cevap: USB 2.0 bağlantısı kullanılıyor.

Soru: Yeni cihazlarda neden kablosuz şarj yer almıyor? Tasarım veya fiyat önceliklerinden dolayı mı?
Cevap: Kablosuz şarjı Nexus 4’ten itibaren kullandık çünkü USB Micro B tasarımında hangi tarafın altta veya üstte olduğunu her girişte kontrol etmek güçlük çıkarıyordu.

Bu yılki modellerde simetrik USB C tasarımını kullanıyoruz ve artık tahmine gerek kalmıyor. Ayrıca hızlı şarj desteği de var, Nexus 6P %1’de %100’e 97 dakikada ulaşıyor, özellikle şarjın ilk 45 dakikası oldukça hızlı.

Kablosuz şarj ise cihazı kalınlaştırıyor, dolayısıyla yeni tasarımda hız ve incelik kriterlerine öncelik verildiği için yeni cihazlar kablosuz şarj tercih edilmedi.

Soru: Nexus 6P ekranında ne tür bir panel kullanılıyor?
Cevap: Samsung’un en son model WQHD paneli kullanılıyor. Ayrıca panelde beyaz dengesi ve renk düzenini optimize etmek için oldukça fazla zaman harcadık.

Soru: Nexus 5X’de 2GB, Nexus 6P’de 3GB RAM olmasının nedeni nedir? Benzer fiyat aralığındaki cihazlarda 3GB RAM kullanılıyor.
Cevap: Premium özellik ve deneyim ile fiyat arasında denge kurmaya çalışmamızın sonucu.

Soru: Nexus 5X ve Nexus 6P’de aynı arka kamera mı var?
Cevap: Evet, aynı Sony IMX377 sensör, aynı F/2.0 lens ama Nexus 6P’de daha çok CPU/GPU gücü olduğu için 240FPS ağır çekim yapabiliyor ve akıllı ardışık çekimi destekliyor.

Soru: Nexus 5X ve Nexus 6P’de yazılımsal video stabilizasyon bulunuyor mu?
Cevap: Nexus 6P’de elektronik görüntü sabitleme kullanılıyor.

Soru: Neden yeni Nexus’larda optik sabitleme kullanılmıyor?
Cevap: Görüntü sabitlemesi için pek çok şey yaptık.
1- Yeni kameranın 1.55um’luk geniş pikselleri elin titremesinden dolayı görüntünün bulanıklaşmasını azaltıyor.
2- Yeni şanslı çekim özelliği arkaplanda 3 fotoğraf çekip, en iyisini seçiyor.
3- Video çekimlerinde optik akış tabanlı görüntü stabilizasyonu yapıyoruz.
4- SmartBurst özelliği kullanıldığında en iyi fotoğrafı seçiyoruz(örneğin fotoğraftaki kişilerinin gözünün açık olması gibi.).

Soru: DxOMark incelemesinde videodaki stabilizasyon probleminden bahsediliyor. Stabilizasyonu iyileştirme gibi bir planınız var mı?
Cevap: Var.

Soru: Cihazlarda daha büyük batarya kullanmak yerine neden kamera çıkıntılı tasarım tercih ettiniz?
Cevap: Cihaz tasarımının kolay tutulabilir ve kullanılabilir olmasını istedik. Cihazın kalınlığı ve eldeki hissi oldukça önemli bir tasarım kriteri. Ayrıca cihazlar hızlı şarjı destekliyor, Android 6.0’da da pil örünü uzatacak pek çok optimizasyon bulunuyor.

Soru: Android Sensor Hub’ın fonksiyonunu açıklayabilir misiniz?
Cevap: Android Sensor Hub, sensör bilgilerini daha verimli ve sürekli bir şekilde işlememizi sağlıyor. Aktivite tanımlama, sensörlerden okunan değerleri harmanlama gibi işlemler bu donanımda(Cortex M3 işlemci) gerçekleşiyor. Ayrıca yeni cihazlardaki cihazın kullanıcı tarafından cepten çıkarılma, masadan kaldırılma gibi durumlarda etkinleşen ambiyans ekranı modu da Android Sensor Hub’dan faydalanıyor. Bu işlemler ana işlemciyi uyandırmadan, oldukça düşük enerji ile yapılıyor.

Soru: Yeni cihazlarda disk şifrelemesi donanım destekli mi?
Cevap: Hayır, yazılım destekli. Özellikle 64-bit ARMv8, SoC’in AES donanım şifrelemesine oranla pek çok seçeneği daha iyi performansla sunuyor.

Soru: Parmak izi bilgileri nasıl saklanıyor? Google ile paylaşılıyor mu?
Cevap: Parmak izi verileri cihazda saklanıyor ve Trustzone ile belleğin korumalı alanında tutuluyor. Android 6.0’ın parmak izi API’ları parmak izine dair herhangi bir bilgiyi uygulamalarla paylaşmıyor. Parmak izi bilgileri cihazdan asla ayrılmıyor ve Google ile paylaşılmıyor, örneğin yeni bir telefona geçiş yaparsanız parmak izinizi yeniden tanıtmak zorundasınız.

Soru: Bu cihazları sizler mi tasarlıyorsunuz, yoksa LG ve Huawei gibi partnerlerin tasarıma etkisi oluyor mu?
Cevap: Her Nexus cihazı Google ve partner OEM’in birlikte çalışması ile üretiliyor. Konseptten, tasarıma, tasarımdan donanım ve yazılım geliştirmesine kadar. Her şey temiz bir sayfayla başlıyor ve Google’ın ve partnerin teknolojileri birleştirilerek kullanıcılara ulaştırılıyor.

Soru: Neden iki farklı üretici Nexus üretiyor?
Cevap: Farklı partnerlerle üretim, fikir alışverişi yapmak birbirimizden daha çok şey öğrenmemizi sağlıyor. Android’in güzel tarafı da bu, çok fazla seçenek var.

Soru: Nexus’lar neden ABD dışındaki ülkelerde çok pahalı?
Cevap: Fiyatlandırma oldukça karmaşık bir iş. Farklı tarifilere, farklı dağıtım kanallarına, üretim maliyetlerine ve her ülkedeki kur dalgalanmalarına bağlı.

Yorumlar