Işık hızını yavaşlattılar!

İskoçya'da uzmanlar , bilimin salt değerleri aralarında onay edilen ışık hızını yavaşlatmayı başarmıştı . Bunun amaçlı , ışık parçacıkları durumda olan fotonlar özel tek filtreden geçirildi. Bu filtre fotonların şeklini ve hızını değiştirerek, ışık hızının altına düşmelerini sağladı. Fotonların özgür boşluğa döndüklerinde dahi ışık hızından yavaş sokak almaya aynı ritimde devam ettikleri tespit edildi .

Glasgow ve Heriot-Watt üniversitelerinden araştırmacıların yaptığı deney, bilimin ışığa bakışını kocaman ihtimalle değiştirecek. İskoçyalı ekibin yaptığı soruşturmanın neticesi Science Express mecmuasında yayınlandı. Bunun Için yönelik , Glasgow Üniversitesi'nden Dr. Dr Jacquiline Romero, Dr Daniel Giovannini ve öbür ekip mensupları , fotonlar amaçlı tahmini tek metre uzunluğunda 'yarış pisti' tarzı tek düzenek oluşturdu. Fotonlar daha daha sonra çifter çifter, biri filtreden geçirilerek, ötekisi normal takdirde "yarıştırıldı." Filtrelenen fotonun biçim değiştirdiği ve yavaşladığı görüldü.


Işık hızı boşlukta saniyede 186 bin 282 mil olarak onay ediliyor. Işık; su ya da cam benzeri malzemelerden geçerken yavaşlıyor, fakat boşluğa döner dönmez tek daha eskiyen hızına erişiyor . Ay'ın Dünya'dan uzaklığı benzeri tek takım kesinlikle ölçümleri yapmakta ışık hızından yararlanılıyor. Dr. Giovannini, buluşlarının gündelik hayatı etkileyecek kolay kullanım sahaları da olabileceğini söylüyor.

Yorumlar