Galaxy S'ten Galaxy S5'e kamera evrimi

Günümüz taşınabilir dünyasında bilişim huzursuz edici derecede ilerliyor. 64-bit mimarili sekiz çekirdekli Snapdragon 810, 4GB RAM ve hemen hemen 5-inç ekrana sığdırılan Quad HD çözünürlüklü ekranlar. Peki bir taşınabilir cihaz amaçlı bu özellikler sizce de mübalağalı değil mi? Bizce mübalağalı çünkü üreticilerin çoğalış donanımdan çok işin uygulama ve program boyutuna eğilmeli. Bir öbür husus ise kullandığımız cihazlar her ne civarı PC vazifesi görse de asıl işlevlerinin konuşmak meydana geldiğini unutmamak gerekir. Telefon tüketimi da nihai zamanlarda bir gereksinim ve bu ihtiyaçta en azından gündelik şarj meselesiyle boğuşmamalıyız. Üreticilerin RAM, CPU, GPU ve ekran teknolojisinde sağladıkları gelişmelere belli bir zaman dur deyip işin program ve pil kısmıyla acilen ilgilenmesi gerekmektedir .

Bu yazımızda Samsung'un 2010 senesinde lanse ettiği Galaxy S ile Geçen yıl şubat ayı içinde anons ettiği Galaxy S5'in kamera karşılaştırmasına göz atacağız. Esasında bunun için mukayese demek birçok gerçek almayacaktır. Çünkü iki telefonun tanıtımı içinde taşınabilir dünyası amaçlı oldukça uzunca meydana gelen 4 senelik bir aşama var. Koltuk verdiğimiz resimlerde karşılaştırmadan ziyade Galaxy S serisindeki kamera evrimine tanık olacağız.

Dilerseniz size belli bir zaman maziye götüreyim ve Galaxy S'in dikkat çeken teknik özelliklerine göz atalım. Telefonda 4-inç büyüklüğünde 800 x 480p çözünürlüklü Super AMOLED, ekran, 512MB RAM, 8GB dahili depolfakat, 1GHz frekans hızında personel bir çekirdekli Cortex-A8 tabanlı işlemci, PowerVR SGX540 grafik ünitesi , LED flaştan mahrum 720p@30fps formatında video çekebilen 5MP arka kamera, VGA ön kamera, 1500 mAh kapasiteli pil.


Galaxy S5'in bütün teknik özelliklerinden ziyade kocaman ihtimalle kamera becerilerine değinmek yeteri kadar olacak. Galaxy S5'te 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps formatında video kaydedebilen 16MP çözünürlüklü arka kamera bununla birlikte HDR, faz algılamalı otofokus, çift çekim benzeri özelliklerde bulunduruyor. Galaxy S5'in ön kamerası ise 2MP çözünürlükte.

Kağıt üstünde iki telefonun kamera nitelikleri içinde hemen hemen uçurum var. Aradan geçen dört senede daha kocaman sensörler, MP'i daha çok meydana gelen kameralar ve gelişmiş program benzeri ayrıntılar hesaba katıldığında elbette ki Galaxy S5 daha sıkı fotoğraflara imzasını atacaktır. LED flaştan mahrum Galaxy S'in gece çekimlerinde Galaxy S6'dan sıkı olması beklenmiyor ancak telefon açık gökyüzü çekimlerinde açıkçası oldukça oldukça başarılı bir performans meydana koyuyor. Çekilen resimlerde kırma işlemi inşa etmeye kalkacak olursak yeniden Galaxy S5'in 16MP'lik kamerası 5MP'lik Galaxy S'ten daha sıkı neticeler meydana koyacaktır. Video çekimi içi de benzer şeyleri söyleyebiliriz. Aşağı bölümdeki videoda her iki telefonun video çekim karşılaştırmasına göz atabilirsiniz. Galaxy S5'in daha gelişmiş özellikler barındıran kamerası üstünlüğünü belirgin farkettiriyor .

Yazımızın sonuna gelirken kendimize şu suali sormamız gerekecek; "Akıllı telefon satın alırken ihtiyaçlarımızı hangi ölçüde göz önünde bulunduruyoruz?" profesyonel üyeler yok değil ancak sebepsiz yere en nihai taşınabilir teknolojilerle donatılan akıllı telefonları kullanmak isteyenler sayısı maalesef profesyonel üyeler kat be kat üstünde. Çevremizde asgari fiyatla personel pekçok çalışanın cebinde iPhone 6 ve Galaxy Note 4 akıllı telefonlar görüyoruz. Ya da gündelik bir e-posta denetimi bile gerçekleştirmeyen kullanıcıların cebinde nihai model akıllı telefonlar.

Üreticilerin taşınabilir cihaz ücretlerini her geçtiğimiz yıl daha yukarılara çektiğini hesaba katarsak, iyisi mi biz ihtiyaçlarımızı ve bütçemizi göz önünde tutarak taşınabilir cihaz seçini yapalım.

Yorumlar