Telefonunuzu gece boyunca şarj ediyorsanız dikkat!

Akıllı telefonların hemen hemen hepsinin birçok sevilmeyen, partner bir yanı var: Onları 24 saatte bir, çoğunlukla kolayımıza geldiğinden her gece şarj etmemiz gerekmektedir . Peki telefonumuzu yattığımız saatten sabaha civarı şarja bırakmak, hakikaten güzel bir düşünce mi? Bu davranışımız, cihazımızın piline daimi bir hasar veriyor mu? Dahası daha çok tükettiğimiz cereyan ne kadar?

ŞARJ GERÇEKLERİ

İyi bilgi International Energy Agency (IEA) benzeri kuruluşlar yardımıyla telefon şarj adaptörlerinin verimliliğinde nihai yıllarda mühim geliştirmeler inşa edilmiş olması. IEA'nın "bir watt" teşebbüsü , 2013 ve sonrasındaki çoğu elektronik cihazın adaptörünün "bekleme" esnasındaki kuvvet tüketimini bir watt'ın altına ve sonra 1/2 watt'ın altına düşürdü. Başka Bir Deyişle adaptörünüz fişe takılı olsa dahi , onu rastgele bir cihaza takmadıysanız, enerji tüketiminiz epeyce az.


Bunlar tabiki nihai birden çok yil içerisinde çıkan bir telefon ve adaptör kullanıyorsanız olabilitesi yüksek . Bununla beraber 1/2 watt, araştırmalara yönelik bütün yılda bir ateş gibi banyoda harcadığınız enerjiye isabet geliyor. Bu yüzden adaptörü fişten çekmenizde ya da prizdeki gücü kesmenizde yarar var, şayet kuvvet kullanımı bir sürü düşük olduğundan bu işi bir sürü pek kafaya takmayın.

Bununla beraber araştırmalar, evinizdeki bütün "bekleme" konumundaki cihazların gücünü kesmeniz şeklinde , senelik tasarrufunuzun 100 doları aşabileceğini gösteriyor.

LİTYUM İYON PİLLER

Bugünkü akıllı telefonların hemen hemen tümü , lityum iyon pilleri kullanıyorlar. Bu piller bir sürü pek şarj olduklarında ya da tamamıyla boşaldıklarında istikrarsız ve riskli bir duruma gelebiliyorlar. Ne var ki piller ve çağdaş adaptörler, bu gibi bir vaziyetin yaşanmasına mani olacak mekanizmalarla donatılmış vaziyetteler . Başka Bir Deyişle şarj düzeyi yüzde 100'e eriştiğinde pile giden cereyan , kesilmiş oldu .

Bu durumda telefonunuz, şarj düzeyi yüzde 100'e ulaştıktan sonra gece süresince az aralıklarla şarj ediliyor. Bu yüzden pile kayıp vermemek için telefonunuzla beraber iştirak eden adaptörü kullanmanızda yarar var.

Enerji tüketiminin yakınında pilinizi sürekli olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün belli bir süre daha çabuk tükenmesine ne amaçla olabilmektedir . Farklılık bir sürü olmasa da, lityum iyon pillerin tamamıyla şarj edilmemeyi seçim ettiklerini hatırlatalım.

GELECEK AKILLI PİLLERDE

Çok uzak olmayan bir gelecekte şarj müddetleri , birden çok dakikaya civarı gerileyecek. Bu durumda gece yarı şarj etme işi, tarihe karışmış olacak. Piliniz şarj olduktan sonra kabloyu sökmek ve adaptörü fişten çekmek, pilinizin sıhhati ve enerji kullanımı dair bir miktar pozitif tesire sahip olsa da bu sıkıntılar , yakında çözülmüş olacaklar.

Bunlar gerçekleşene kadar etraf yerine daha az enerji tüketmek için şarj saatinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Yorumlar